Varuška Nika peče medenjake
Varuška Nika pazi na bratca in sestrico, ko so njuni starši v službi. Z nami je delila recept za medenjake, ki jih je pripravila skupaj z njima za prihajajoče se praznike. Čeprav je v kuhinji nastal pravi nered, bodo zabavno slaščičarsko delavnico kmalu spet ponovili.
Recept za medenjake
Sestavine
500 g moke
150 g masla
2 jajci
150 g medu
150 g sladkorja v prahu
1 čajna žlička sode bikarbone
1 čajna žlička cimeta
Postopek
Najprej stopimo maslo. Vse sestavine stresemo v veliko skledo in iz njih zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v živilsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro, da se strdi.
Iz testa oblikujemo kroglice, ki ne smejo biti večje od oreha. Polagamo jih na pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko. Vmes med kroglicami pustimo 5 cm prostora.
Če imamo modelčke za piškote, testo razvaljamo na pomokanem papirju za peko. Nato iz testa s pomočjo modelčkov izrežemo medenjake. Položimo jih na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Prav tako vmes pustimo nekaj prostora.
Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija od 12 do 15 minut.
Ohlajene medenjake lahko tudi poljubno okrasimo s sladkornim premazom, čokoladnimi ali barvnimi mrvicami, srebrnimi kroglicami ali čokoladnim prelivom.
Avtork: N.K.