Nalagam

Varuška za starejše otroke

Čeprav je za hip na prvi pogled nesmiselno, je varuška v družinah s starejšimi otroki prav tako dobrodošla. Zakaj? V družini z več otroki, različno starimi, se dinamika zelo spremeni, kar staršem prinaša veliko odgovornost, organizacijskega načrtovanja in usklajevanja.

Med poletnimi počitnicami je varuška tista oseba, ki lahko ''preveri'' mladostnika, kaj počne doma, medtem ko ste vi odsotni in več ur v službi. Prav tako lahko poskrbi, da poje nekaj zdravega, ga pritegne, da si po njenih navodilih pripravi slasten obrok iz izbranih živil. Povabi ga lahko na sprehod, malo poklepeta z njim, varuška hkrati lahko nadomesti družbo, medtem ko so njegovi prijatelji na morju.

Varuška in mladostnik potrebujeta čas, da razvijeta korekten odnos.

Ni tako preprosto. Osebi, ki jo boste najeli za varstvo starejšega otroka, morate dati priložnost, da se z njim ujame. To se ne bo zgodilo čez noč, kajti mladostnik se lahko na vse pretege upira temu, da ga bo nekdo ''nadziral''.

Ob varuški ne bo osamljen.

Dejansko – ko bo varuška preživela nekaj ur z njim, pa mu bo super, ker ne bo tako osamljen in mu bo popestrila dan s klepetom, nasveti, pripravljenostjo, da mu prisluhne. Mogoče mu bo celo namignila, da si ogleda dober film, prebere zanimivo knjigo, ali ga opozorila na kakšno znamenitost v bližini.

Varuška mora imeti avtoriteto.

Navadil se bo na avtoriteto in se z varuško povezal, slejkoprej. Četudi mu ideja o tem, da bo imel varuško, ne bo všeč, se bo navadil, da se po domu smuka tudi oseba, ki jo mora spoštovati, in je tam zato, da ohranja red v hiši ter vas nadomešča med odostnostjo. To je še posebej smotrno pri družini z več otroki. Spoznal bo, da jo mora ubogati in da so njena pravila takšna, kakršna ste mu jih postavili tudi vi.

V varuškin opis zadolžitev ne sodi pisanje domačih nalog namesto šolarja.

Ne pričakujte, da bo varuška namesto vašega najstnika opravljala domače naloge med šolskim letom ali hišna opravila, za katera je on zadolžen. Nasprotno, tudi on sam ne sme tega pričakovati od nje. Če mu lahko priskoči na pomoč v kakšnih kočljivih sistuacijah z odgovori in usmeritvami, pa bo to zanj koristno.

Varuška lahko pazi tudi mlajše otroke.

Mogoče pa bo starejši otrok vesel, ker bo na mlajše brate in sestre pazila tudi varuška in bo imel več zase ter svoje hobije med počitnicami ali v popoldanskih urah.

Varuška ga lahko odpelje na tečaj.

Vaš delovnik je nepredvidljiv? Potem si pomagajte z varuško, ki lahko vašega otroka z avtomobilom odpelje tudi na tečaj na drug konec mesta in ga tudi pride iskat, ko zaključi.

Avtor: N.K. 

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels